Saturday, February 2, 2013

be alive :)

its hurt..
really hurt...

dear mind..
please stop thinking about bad thoughts
its not true actually..
its just your thougths..
its hurt me very much..

dear past
stop tapping on my shoulder
i want to be a newbie

dear life
i want to be free..
I need to take a break from all the shitty people in my life.
I wish I could let go of my problems like balloons.

A wise person knows that there's something to be learned from everyone

o God.. show me the way....:')




Friday, February 1, 2013

Jaulah Mhi

takut makin hari makin lupa ape yg jd sepanjang jaulah kat kelantan-thailand..
so, sebelum lupe, baik tulis kan? haha

FIRST DAY :)

berkumppul dkt pejabat JIM, Taman Melawati..
briefing kat situ..
anak pakcik zunarif bru potong rambut.haha
mule2 dr kerenteng serabai, terus pendek gile.. rupa pon jd pelik gile.haha
n betolak dr pejabat tu around.. 12.30 laa..
n he sit infront of me..
OMG!
haha.. teruja gle kot time tu..
but sampai kelantan.. okaaayy.. nmpk belang die.. haha

okay back to story..
aku frst time ikut jalan pergi kelantan.. so sgt teruja dgn jalannye yg bengkang bengkok n kat bukit pulak tu.. n one more thing.. bas tu bawak drift! laju gile kot!
serius cam roller coster! asek2 aku kene bgn, tahan beg2 kat ats supaya tak jatuh..
sampai mual-mual perut aku...
sampai dkt rnr atas bukit tu..
nme ape entah.. something like gua....??? entahlaa.. haha:P
dayanah sarankan kat aku beli buah limau..
bau kulit limau boleh hilangkan rse mual..
ookay.trip bruuu.. hehe..
then belila limau satu harga 1.40???? wat the...???
beli je ah.. kepala aku tatahan kot.
haha.tgkp gamba sebelum masuk bas :)

sampai dkt kelantan dlm pukul 8.. tp tak sampai tmpt penginapan lg..
sampai tmpt penginapan dlm pukul 10..
fuuh~ penat kot.makan.. bersihkan diri.. tdo :)
cam bese.. adek akan kol stiap malam tpnye.. haha.
aku sangat sayang die.. huhu..
cemanela ek ble aku da bersuami nnt..
hurmm....

fikir jauh tu penting..


Friday, February 24, 2012

sports week..

cerita pertama
hari rabu , lps raptai perbarisan..

'perhatian kepada wakil banat khandak hadir ke bilik warden ade urusan..'

.......................................................................................................................................

'erm banat ade harapan nk menang x??'

'erk?? entah.. ok je kot...'


mlm tu....

lmbt sikit dtg musolla..
nmpk k.bal and the rest off fivers mke tension lps bg laptop kat bnn..
aish apehal pulak ni..

'asal k.bal?'

'ish tension betul la...'

'asal???'

'td bann kte diorg jumpe pengadil tnye psl perbarisan... bile diorg tnye psl bnt safra',
pengadil tu ckp mcmni.. safra? banat?? hummph! paling down sekali.. [the worst la kononnye kot]'

'what the... 'tegamam aku.. setahu akula yg aku dgr2 la.. kitorg punye perbrsn la yg plg byk org puji.. aish~

rupenye time tu mmg terokla diorg kene dgn bnn .. aish sabo je la..
da la kalau ikutkan byk je idea kitorg lebih kurang sme..
so?? kire bnn pon teruk jugakla kan??

mlm tu jugak kitorg jmpe guru rumah sukan nk tau ape cer senanye..

mlm tu jugak dpt comment dr pengadil psl perbarisan hrtu..
xde la teruk sgt.. gye cakap macam terok sangat je..
pdhal bese la.. mllmh haslin en..
kawad die tgk no satu la..
major kene tegur pasal kawad je...
kawad memang kitorg memang konfem la hancus!!
haha

and at the end of the story...

mc'berikutnye diumumkan pemenang bg perbarisan banat tahun 2012...'

'tmpt ke-4 rumah badar...!!' fuuh~

'tmpt ke-3 rumah khaibar!!' waaah OMG!!

'tmpt ke-2 rumaahh...... UHUD!!' WAAAAAAAAAAAAAAAHHHH~~!!!
ya Allah !! seronok.bahagia.gembire. sume speechless....
menjerit satu musolla.. hahaha
meaning that KHANDAK FIRST!!!!
YAHOOOOO~!!!

'....seterusnye diumumkan pemenang perbarisan banin pada tahun 2012...'

'tmpt ke-4 rumaaahhh... badar!!'heh.oke~

'tmpt ke-3 rumaahh khaibar...!!'hurrmmm...

'tmpt ke-2 rumaahh KHANDAK!!' Haahahaha gelak guling2....

riak lg.. padan muke.. :P

ntahlaa.. aku memang x paham bnn safra ni..
ske bajet x nk terima idea bnt...
tetibe je... idea nmpk sme...
die tuka sikit je...
^___^!

papelah.. asal korang bahagia..
perbarisan pon byk yg lebih kurang sme je.. bwk bendera.. lari keliling... cat muke.. time lgu tema satu2 baris bgn... gne darah bnt...hahaha

safra the best ah! aka khandak!
ceeeh~

Friday, February 10, 2012

February punye cerita..















masuk kelas...
tgk bwh meja..
amende wane hijau ni...
tarik.. *zaap
owh.. stick note ke..

bukak "esok dapat coklat :D"

hehe..ngeee~

esoknyee..

'ish!spe yg sepahkn meja aku ni?!!'
'dengan buku beterabur... meja senget benget..'

angkat fail..
ade bungkusan putih..senyumm...

there u are..

CADBURY FRENCH VANILLA!!

thanks adek!!~

Friday, January 6, 2012

2012

salam..

setahun aku tak menulis..
tetibe.. rase nk kongsi satu benda..
lebih tepat lagi perasaan.. koot~
hhaha..

tahun ni adalah merupakan tahun terakhir aku kat SEKOLAH MENENGAH ISLAM HIRA'
nk kata sedih..? semestinye tidak..
gembire?? mestila..
x sabar nk habis spm..

tahun ni.. yela.. walaupon bru seminggu kat sekolah..
rse macam.. kosong..
aku berasa sangat2 kehilangan...
walaupun disekeliling aku.. ramai je kawn..
tp aku tetap rse ade yg x lengkap..

kalau dulu..
kalau aku sedih.. atau gembire.. atau perlukan someone untuk aku bercerite atau mendengar masalah..
aku tahu nk pergi pade siape..
tapi.. sekarang..
aku x tahu..

jiwa aku sgt kosong..
hati aku macam tak ada kat situ
setiap kali sebelum masuk waktu maghrib..
aku mesti akan teringat kawan-kawan aku..
yang sekarang pergi ke sekolah lain tinggalkan sku sorang-sorang disni.

bile aku renung2kan..
aku tahu.. ade sesuatu Allah nak ajar kepada aku..
ade sesuatu yang Allah nk tunjukkan kepada aku..
kan kite selau dengar ayat ni..

'setiap peristiwa ada hikmahnya'

bagi aku,
Dia nak aku lebih dekat dengan Dia
Dia nak aku selalu bergantung kepadaNya..
Dia nak membuka peluang yang sangat besar kepadaku supaya aku lebih
tekun beribadah kepadaNya
sebab..
Dia sangat sayangkan hambaNya..
ALLAH Maha Penyayang..

aku berjanji pada diriku..
untuk mencari hidayahNya
untuk mencari keredhaanNya..

AKU NAK JADI BAIK! :D


Sunday, February 14, 2010

SOLAT ? KERJA?


Dikisahkan.. ada seorang perempuan yg selalu sebok dengan urusan kerjanya…tapi.. walaupon kerjanye melambong…die ni x penah tinggalkan solat.. tapi.. kerana kerjanya yang teramat banyak.. dia selalu terlambat untuk menunaikan solat…

Sehingga suatu hari… wanita ini terlambat menunaikan solat maghrib… selesai beliau menunaikan solat fardhu maghrib.. dia merasa amat letih… jadi sementara tunggu waktu isyak dia pon tido skejap…

Dalam tidurnye dia bermimpi..

‘eh.. kat mane aku ni???!!!’suasana disekeliling kelihatan sungguh aneh…!!!

Suasana time tu seperti kat padang mahsyar…

Wanita tu tengok ramai sangat orang.. die jenguk2.. die ternampak ahli keluarga die..

Die pon panggil2.. ahli keluarga die..

‘Mak! Mak! Ayah! Ayah! Adek! Abang!...’

Tapi malangnya sume orang x layan panggilan die..

Sume cam x kenal…

Die lihat sorang-sorang ahli keluarga die kene panggil untuk dihisab…

Sorang-sorang keluarga die dimasukkan ke penghujung… ade yg masok neraka.. dan ramainye yg masuk syurga…

Apabila tiba masa padanya….

Die lihat malaikat pembawa syurga datng padanya…

Dia tersenyum..

Tiba2… malaikat pembawa syurga tu meluru kearah keluarganya yg lain..

Mukenye bertukar keruh..

Malaikat pembawa neraka pulak dating kearah dia..

Lalu menariknya keneraka..

Wanita tu menjerit

‘Jangan! Jangan! Tolong jangan masukkan aku kesitu..!! tolong! Tolong! Ya allah,aku beriman padamu ya allah aku x pernah tinggalkan solat lima waktu ya allah aku tidak pernah lanngar perintahMU ya Allah apakah salahku ya Allah!! Tolong aku ya Allah…jangan masukkan aku kesana ya Allah….’

Wanita itu meraung, merintih mintak pertolongan…

Tapi x de siapa dengar.. sampai dipintu neraka…. Terasa bahang kepnasannya…

Lalu malaikat pembawa neraka menoklaknya masuk kedalam neraka…

Wanita tu x henti2 mintak tolong…

Tiba2 ada lambaga menghulurkan tangan …

Wanita tu teros smbut tangan tu….

Die trase bersyukkur ketika itu.. die bertanye…

‘siapakah engkau??’

Kate tangan itu..

‘aku adalah solatmu.. aku selalu hadir lambat kerana kau selalu melambatkan aku ketika didunia…’

Wanita itu tersedar dari mimpinya… lalu die menagis teresak2 mengenangkan kekhilafannye… die berazam selepas itu die akan berusaha untuk menunaikan solat diawal waktu…

Moral??

‘Jangan lambat2kan solat..’

Tak perlu panjang2… insya-Allah sume da maklum…

Tuesday, October 13, 2009

berfikirlah....

'berfikir sesaat lebih baik dari solat sunat 7o,000 rakaat'


???

kerana berfikir dpt mencerdikkan minda

berfikir dapat mentajamkan minda

berfikir juga dpt mematangkan fikiran kita..

jadi.. berfikirlah..

tetapi...

ingatlah!

fikirlah hal yg bermanfaat ..

hal yg dpt memajukan diri...

bukan hal yg mengundurkan diri..

ia hnya akn membawa mudhorat